דילוג לתוכן

חלוקת רכוש בין בני זוג

ניווט מהיר:

חשיבות חלוקת רכוש בין בני זוג בתהליך גירושין

תהליך של פרידה בין בני זוג, בפרט אם יש להם ילדים משותפים, מלווה במטענים רגשיים כבדי משקל, אך יש לו גם היבטים משפטיים וכלכליים לא מעטים. נושא הרכוש שצבר הזוג לאורך שנות הנישואים שלהם, הופך לסלע מחלוקת כאשר הם מתגרשים וצריכים להגיע להסכם, בו האינטרסים של כל אחד מהם ימומשו באופן משביע רצון מבחינתם.
חלוקת רכוש בין בני זוג נעשית, בהיעדר הסכם ממון, לפי חוק יחסי ממון משנת 1973 שבמקרים מסוימים ניסוחו מנוגד לאופן שבו אחד מהצדדים היה מעוניין שתתבצע החלוקה.

ממה יכול להיות מורכב הרכוש המשותף של בני זוג העומדים בפני גירושין?

מלבד הדירה שבה התגוררו בני הזוג במשותף ונדל"ן נוסף שבבעלותם כמו דירה להשקעה שרכשו, חנות שניהלו בה עסק וכדומה, הרכוש המשותף של בני הזוג כולל גם:

  • כלי רכב
  • מכשירי חשמל
  • ריהוט
  • תכשיטים ופריטים יקרי ערך אחרים, שהם כולם נכסים מוחשיים.
  • נכסים פיננסיים שאינם מוחשיים כגון חסכונות בבנק.
  • זכויות פנסיוניות ואפילו זכויות יוצרים על יצירות אומנות או מוזיקה, ייחשבו כרכוש משותף.

אם ישנם חובות כמו משכנתא או הלוואות אחרות שלא שולמו, תשלומים עתידיים בכרטיסי האשראי או חובות מכל סוג שבני הזוג צברו – ייכנסו גם הם לחישוב כחלק מרכוש משותף, או ליתר דיוק חובת תשלום ששני הצדדים אחראים לכיסוי שלה.

מתי נכסים מכל סוג לא ייחשבו כרכוש משותף?

אם אחד מהצדדים קיבל במתנה או בירושה נכס כמו דירה או כל נכס אחר, במרבית המקרים הם ייחשבו כרכושו הבלעדי.

קראו גם: זכויות ידועים בציבור בדירה

ממה מורכב רכוש משותף של בני זוג - עודד וולף

חוק יחסי ממון: על מי הוא חל וכיצד משפיע על חלוקת רכוש בין בני זוג?

זוגות שנישאו החל מיום 1.1.1974

החוק חל על זוגות שנישאו החל מיום 1.1.1974 וקובע כי חלוקת רכוש בין בני זוג תיעשה באופן שווה, אלא אם מדובר ברכוש שאיננו משותף, קרי שהתקבל בירושה או כמתנה לאחד מהצדדים.
החוק מורה על חלוקה שווה גם במקרים שבהם קיים נכס שנרכש במהלך תקופת הנישואין, אך שנרשם על שם אחד מהצדדים בלבד, למשל דירה שנרכשה ונרשמה אך ורק על שם הבעל.
מטרת החוק היא לאזן בין המשאבים של בני הזוג ולהגן על זכויותיהם באופן שוויוני, כדי שגם אם לאורך תקופת הנישואין אחד מהצדדים השתכר משמעותית פחות מבן זוגו, אך עדיין תרם מכוחו ומזמנו לבניית התא המשפחתי המשותף, הוא עדיין יהיה זכאי לחלק שווה ברכוש המשותף במקרה של גירושין או מוות של בן הזוג.

זוגות שנישאו לפני 1.1.1974
באשר לזוגות שנישאו לפני 1.1.1974 או לזוגות שאינם נשואים ונחשבים לידועים בציבור, חזקת השיתוף היא שקובעת את הדרך שבה יחולק הרכוש המשותף. מהות החזקה דומה לחוק יחסי ממון, אך היא שונה כאשר נוצר מצב בו אחד מהצדדים טוען כי קיים נכס ששייך גם לו אך רשום על שם בן זוגו/תו, לדוגמה – דירת מגורים שנרשמה רק על שמו ולא על שם שני הצדדים, על הצד הטוען לשיתוף בנכס להוכיח זאת ובמקרים רבים העניין מתברר בהליך משפטי בבית המשפט.

הדרכים בפועל לביצוע חלוקת רכוש משותף בין בני זוג

הליך של גישור יכול לסייע רבות לבני זוג שנקלעים למחלוקות קשות בנוגע לחלוקת הרכוש ביניהם, שמעכבות את תהליך הפרידה ומעכירות את היחסים ביניהם, שהם ממילא רגישים מאוד בתקופה כזאת. גישור מאפשר יצירת הסכם חלוקה המקובל על שניהם ויכול למנוע שימוש בצעדים משפטיים על מנת ליישב את המחלוקת.
הסכם גירושין יכול להיערך גם על ידי עורכי הדין של בני הזוג, כשלאחר ניסוחו יש לאשרו בבית המשפט לענייני משפחה. אם בני הזוג לא מגיעים לעמק השווה, בית המשפט הוא שיכריע בסופו של דבר, באופן שבו תתבצע חלוקת הרכוש.
חשוב להדגיש: גם לבית הדין הרבני יש סמכות להחליט בסוגייה של מחלוקת הנוגעת לרכוש משותף, כמו גם בסוגיית המזונות, כאשר הערכאה הראשונה אליה תוגש תביעת הגירושין – בין אם על ידי הבעל, או על ידי האישה – היא זו שתקבע בנוגע למחלוקת.
במקרים מסוימים, לאחד מהצדדים יהיה אינטרס לבחור בערכאה ספציפית, למשל כאשר לאישה יש אינטרס להגיש את תביעת הגירושין בבית המשפט לענייני משפחה ולא לבית הדין הרבני, כיוון שסביר שפסיקתו תבטא את האינטרסים שלה בצורה טובה יותר, או להפך, כאשר לבעל יש עילת גירושין שסביר שתיחשב למוצדקת בעיני בית הדין הרבני, שייתכן שיפסוק לטובתו בכל הקשור למחלוקות הנוגעות לחלוקת רכוש או מזונות.

כיצד הסכם ממון עשוי למנוע מחלוקות ומדוע חשוב להיעזר בעורך דין?

הסכם ממון נחשב לפתרון לגיטימי יותר ויותר בשנים האחרונות, בזכות יכולתו למנוע מחלוקות ומורכבויות משפטיות קשות בזמן גירושין – וגם בעת פטירת אחד מבני הזוג – כמו גם וויכוחים מרים לאורך שנות הנישואין עצמן.
לבני הזוג יש את היכולת לנסח הסכם ממון שהולם את צרכיהם ואת הנסיבות האישיות של כל אחד מהם, כאשר ההסכם גובר על חוק יחסי ממון ועל חזקת השיתוף ונחשב למחייב מבחינה משפטית.
ייעוץ וייצוג משפטי של עורך דין לענייני משפחה, יסייע לניסוח הסכם ממון מפורט, המיטיב עם שני הצדדים ומבטא את הרצונות של שניהם. במקרה הצורך ובהיעדר הסכם ממון, עורך הדין ינהל משא ומתן עם הצד השני ויסייע להשגת הסכם גירושין מאוזן, אשר יגן על הזכויות של בני הזוג ויבטא בצורה מיטבית את האינטרסים של שניהם.

תמונה של עו"ד עודד וולף

עו"ד עודד וולף

עו"ד עודד וולף, מומחה לדיני משפחה, מלווה לקוחות בתהליכי גירושין, הסכמי ממון, צוואות, ירושות וייפוי כוח מתמשך.
עם ניסיון עשיר וראייה אנושית ייחודית, המשרד מצטיין במתן פתרונות משפטיים מקצועיים, יצירתיים ורגישים ללקוחות מכל רחבי הארץ.
המשרד ממוקם בנס ציונה ומציע ייעוץ אישי ומקצועי המותאם לצרכים המשפטיים של כל לקוח

האם המאמר עזר לך להבין את הנושא?
יש לך עדיין שאלה?
התקשרו עכשיו 08-8585287 או השאירו פרטים ואחזור אליכם בהקדם
עו"ד עודד וולף - חלוקת רכוש
או השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

השירותים שלנו:

ביקורות והמלצות עלינו:

לירן שובל
"עורך דין מקצועי מתחשב ובא לטובת הלקוח. שמח שהכרתי אותו ושכרתי את שירותיו"
יעל עובד
"עו"ד עודד וולף היה מאוד מקצועי, טיפל במקרה שלי במהירות, מקצועיות ועם תוצאות טובות יותר משחשבתי שאפשריות. מומלץ בחום רב!"
‎אפרת אברגיל‎
"עורך דין עודד וולף סייע לנו רבות וללא פשרות הפך את הקערה על פיה בדקה ה90 כשכולם המומים ממסוגלותו ויכולת הביצוע לחפש את הצדק בהצלחה גדולה איפה שעורכי דין אחרים הרימו ידיים"
סיגל שני
עו"ד עודד וולף הוא הבחירה הנכונה בייפוי כח מתמשך. בקיא ובעל ידע רב בתחומו, מקצועי, קשוב, אמין, אדיב, דייקן ומסודר. נותן מענה מעולה בכל התהליך והכל מתבצע באווירה נעימה. ממליצה עליו בחום!
Elan Netser
תודה רבה לעורך הדין עודד וולף על יעוץ מפורט ענייני בנושא יפוי הכוח המתמשך לאמי. המסמך נכתב על ידי עורך דין אחר . הבאתי את המסמך לעודד והוא ישב בסבלנות. עבר איתי סעיף סעיף. ענה על כל שאלותי , גם הטיפשיות ביותר ונתן לי עצות שוות זהב על תיקונים והבהרות שצריכים להכנס למסמך. בזכותו יכולתי לגשת למי שערך את המסמך , לשאול שאלות הגיוניות וטובות , וגם להציע ולקבל שינויים במסמך המקורי
נטלי גל נטורופתית N.D
עורך דין הגון, ישר, בעל ידע מקיף, מקצועי מאד. ממליצה בחום!
עדי בן הרוש, עורכת דין
עו"ד מוכשר, אדיב ומקצועי, בעל ידע ובקיאות רבה בתחומו. ממליצה!
Ayala revach
עודד מקצועי, מסור דייקן וקפדן, מלא בניסיון עשיר שמעמיק את הידע המשפטי ומתרגם אותו למציאות טובה יותר עבור הלקוחות שלו. מומלץ בחום!
Stav Grushkevitz
עו"ד עודד וולף, ערך להורים שלי ייפוי כוח מתמשך וצוואות הדדיות. הוא היה מאוד קשוב ורגיש, מקצועי וענייני והרגשנו שיש לנו על מי לסמוך. ממליצה עליו בחום.
Shir noiman
אחרי חיפושים רבים, הגעתי לעודד חסרת תקווה ומיואשת, תוך זמן קצר מאוד, הבנתי שעשיתי את הבחירה הנכונה! ליווי אישי, מקצועיות, ניסיון ומיומנות אלו רק חלק ממעלותיו של עו"ד וולף. ממליצה בחום על שירותיו.
Marie-Lyne Smadja
הרגשתי בידיים טובות כשעשיתי לאחרונה צוואה וייפוי כוח מתמשך אצל העו״ד עודד וולף. הוא שולט על החומר, מעמיק, בודק כל פרט ברצינות, מאוד מכבד את רצון הלקוח והכל באווירה נעימה ובטוחה. יכולה רק להמליץ!