גירושים עם ילדים – זמני שהות ומזונות
כאשר בני זוג מקבלים החלטה לפרק את המסגרת המשפחתית, הדבר משפיע על כלל בני המשפחה. גם לאחר הגירושים, באחריות ההורים לדאוג למילוי צרכיהם של הילדים, כמו גם לשלומם הפיזי והנפשי ולקבל החלטות לגביהם. לכן, ישנם מספר היבטים שחשוב לשים אליהם לב בהקשר לילדים בתהליך הגירושים. במאמר זה נדון בצדדים המשפטיים הבולטים שעולים בהקשר לגירושים עם ילדים.
חלוקת זמני שהות ומשמורת
נושא מרכזי בגירושים עם ילדים הוא חלוקת זמני השהות של הילדים והמשמורת עליהם לאחר הפרידה. חלוקת זמני השהות דנה בזמנים בהם יימצאו הילדים עם כל אחד מההורים בהתייחסות לימי חול, סופי שבוע, חופשות וחגים.
סוגיית המשמורת דנה במקום הפיזי הקבוע בו מתגוררים וישנים הילדים. נהוג לדבר על שני סוגי משמורת: משותפת, ומלאה. במשמורת משותפת, מתקיימת חלוקה שווה ככל האפשר בזמני השהות של הילדים בשני הבתים עם כל אחד מההורים. במשמורת מלאה, לעומת זאת, הילדים מתגוררים אצל אחד ההורים, ומגיעים לזמני שהות קבועים אצל ההורה השני.
במידה ואין הסכמה בין ההורים, אחד הצדדים יכול להגיש תביעת משמורת, כאשר על הצד השני להגיש כתב הגנה לא יאוחר מ-30 יום מרגע הגשת התביעה. את התביעה ניתן להגיש לבית המשפט לענייני משפחה או לבית דין דתי בהתאם לדתם של בני הזוג. במקרים מסוימים ניתן לדון בבקשה רק בבית המשפט לענייני משפחה.
כך למשל אם מדובר בידועים בציבור, בבני זוג נשואים מאותו המין או בבני זוג נשואים שמשתייכים לדתות שונות. הבקשה תידון והגוף אליו היא הובאה (בית המשפט או בית הדין) יכריע בנושא. בהקשר זה יש לציין את "חזקת הגיל הרך" – מושג משפטי הלקוח מחוק הכשרות והאפוטרופסות לפיו במקרה של מחלוקת בין ההורים בעניין המשמורת על הילדים, במקרה של ילדים מתחת לגיל 6, בית המשפט יטה להורות כי יישארו תחת משמורת האם.
ההחלטה לגבי משמורת של ילדים נקבעת על פי העיקרון המנחה של טובת הילד. על מנת לקבל את ההחלטה בצורה המושכלת ביותר, בית המשפט או בית הדין יכול להשתמש במספר אמצעים. ראשית, הוא יכול להפנות את ההורים ליחידת הסיוע על מנת שיגבשו פתרון מוסכם. במידה ועל בית המשפט לקבל את ההחלטה, הוא יכול לבקש תסקיר של עובד סוציאלי לסדר דין, בדיקת מסוגלות הורית או חוות דעת של מומחים כמו עובדים סוציאליים, רופאים ופסיכולוגים. כמו כן, בית המשפט מקשיב גם לרצונו של הילד ומתחשב בדבריו.
במקרה זה, חשוב לציין כי בעניינים שקשורים לילדים ומשפיעים עליהם, ניתנת להם האפשרות להביע את דעתם. כך למשל בנושאי משמורת, הסדרי ביקור ושמירת הקשר עם ההורים. נושאים נוספים לגביהם עמדתם של הילדים נלקחת בחשבון הם חינוכם, יציאתם מהארץ ובמקרים של החזרת ילד חטוף.
עמדתו של הילד תישמע ללא נוכחות הוריו או נציגיהם, חל עליה חיסיון והיא תישמע בדלתיים סגורות. לגיל הילד יש משמעות מבחינת ההשפעה שלו על החלטת בית המשפט. כאמור, חזקת הגיל הרך היא כלל משפטי חשוב מאוד המנחה את בית המשפט, אולם חשוב לציין כי בשנים האחרונות נוטים בתי המשפט לבחון ראשית את טובת הילד ופעמים רבות פוסקים על משמורת משותפת גם כשמדובר על ילדים מתחת לגיל 6.
בגילאים הצעירים הללו ניתנת לילדים אפשרות להביע את דעתם בהתאם לשיקול דעת העובדת הסוציאלית המטפלת או בית המשפט. מעל גיל 6, ניתנת להם האפשרות להביע את רצונותיהם והעדפותיהם באופן אוטומטי. ככל שהילד מבוגר יותר בגילו, כך בית המשפט יתחשב יותר בדעתו. כאשר מדובר בנער מתבגר למשל, עמדתו תקבל משקל מכריע בהחלטות לגביו.
ניתן לערער על החלטת המשמורת. במידה ואחד הצדדים מעוניין להגיש ערר, עליו לעשות זאת בהתאם לתקנות של בית המשפט או בית הדין הרלוונטי על פי הקבוע בחוק.
חלוקת זמני השהות מחייבת. במידה ואחד ההורים מפר את ההסדר שנקבע, ההורה השני יכול לפנות אל בית הדין או בית המשפט לענייני משפחה ולבקש להשתמש באחת או יותר מהדרכים הבאות: אכיפה של ההסדר, הטלה של קנס כספי, החזר הוצאות עקב ההפרה, במקרה של הפרה עקבית ניתן לבקש שינוי של ההסדר. כמו כן, ניתן להגיש תלונה במשטרה.
על כל פנים, בהתאם לנסיבות העניין ולטובת הילד – ניתן לשנות את פסק הדין בנושא משמורת או זמני שהות בכל עת.
דמי מזונות
תשלום דמי מזונות מושפע ממספר גורמים: חלוקת זמני השהות והמשמורת, גילאי הילדים ומהמקום בו הוא נידון (בית דין רבני מול בית משפט לענייני משפחה). כך למשל, בבית הדין הרבני בכל מקרה הגבר הוא שמשלם לאישה דמי מזונות, ללא התייחסות לגובה השכר שלה. לעומת זאת, על פי החלטה של בית המשפט העליון, בחישוב מזונות הילדים נלקח בחשבון גם שכר האם עבור ילדים מעל גיל 6.
הורים אשר בוחרים ללכת לגישור או בונים הסכם גירושים בשיתוף פעולה, יכולים להחליט על כל סכום מזונות שמתאים להם. במידה והם לא מצליחים לקבל החלטה, עליהם לפנות לבית דין דתי או בית משפט לענייני משפחה לדיון בנושא.
לכל הרכב משפחתי, גילאי ילדים ושכר הורים יש חישוב מזונות שונה. על פי הדין הדתי, העלות המלאה של עלויות גידול הילדים מושתות על האב. ישנם תקדימים בבתי משפט לענייני משפחה שהתחשבו בדמי המזונות בהתאם לזמני השהות. בקביעת דמי המזונות ישנם תקדימים רבים ודרכים שונות לתחשיב. לכן, יש להיוועץ בעורך דין לענייני גירושים על כלל הנתונים שלכם ולהרכיב את הבקשה המדויקת.
מעבר לנושאים הטכניים, חשוב לזכור שבעת גירושים הילדים מושפעים באופן מהותי מהסיטואציה – גם בזמן התהליך וגם אחריו. הקדישו תשומת לב למצבם הרגשי, ושימו לב לאותות מצוקה שונים שעולים מהם. ככל שתקדימו להבין את מצוקותיהם, כך תוכלו לתת להן מענה ולסייע לילדיכם בהתמודדות. היעזרו באנשי מקצוע, בצוות החינוכי ובבני משפחה במידה ורלוונטי, וצרו לילדים מעטפת רגשית שלמה שתעזור להם להתמודד עם המצב.