מהו גישור משפחתי?
גישור הוא תהליך שמטרתו ליישב סכסוכים והוא יכול להתאים כפתרון לקונפליקטים משפחתיים מסוגים שונים, כאשר בסוף התהליך הצדדים מגיעים להסכמה משותפת שמנוסחת בהסכם מחייב. עורך דין שהוא מגשר יכול להוביל תהליך של הידברות, שעשוי למנוע הגעה לבית משפט, תוך שימת דגש על הצרכים והאינטרסים של כלל המעורבים ומציאת עמק השווה.
עורך הדין הפועל כמגשר הוא ניטרלי ואינו מייצג של מי מהצדדים – היידע המשפטי שלו הוא מעין מגדלור אובייקטיבי והוא מספק מידע חשוב באשר לחובות ולזכויות של הצדדים במהלך הדרך, מזהה סוגיות משפטיות שעלולות להוות מכשול בתהליך הגישור – ומוצא דרכים יצירתיות להתגבר על המהמורות הפוטנציאליות הללו, במסגרת החוק.
מתי גישור משפחתי יכול להתאים?
גישור משפחתי נועד כדי לפתור את המחלוקות של בני המשפחה מחוץ לכותלי בית המשפט, כשהצדדים נעזרים באדם נטול פניות המשמש כמגשר, כדי שיסייע להם בתהליך. גישור חייב להיעשות בהסכמת כל המעורבים בסכסוך כשהיעד הוא עריכת הסכם גישור, שלאחר חתימת הצדדים עליו מקבל תוקף משפטי והופך למסמך מחייב.
תהליך גישור יכול להתאים ליישוב סכסוכים מסוגים שונים, בין אם סכסוך עסקי, סכסוך בין שכנים, סכסוך בין בני זוג שמעוניינים להתגרש וכן סכסוכים משפחתיים בין אחים, בין הורים לילדיהם ועוד.
על אף שהתהליך מלווה במגשר שמוביל אותו, בשורה התחתונה הצדדים הם ששולטים בתוצאות של הגישור ויכולים להגיע לפתרון הנכון עבורם. בהיבט הכלכלי, תהליך גישור עשוי להיות מהיר יותר בהשוואה להליכים משפטיים שמתנהלים בתוך בית המשפט – ומכאן שהעלויות שלו פחותות בהשוואה להתדיינות משפטית.
אילו מקרים בתוך המשפחה יכולים להיות רלוונטיים לפתרון של גישור?
כבוד הדדי, רצון להקשיב וכמובן שיתוף פעולה בפועל בדיונים המשותפים, הם הכרחיים לקיומו של תהליך גישור שיש לו סיכויים להצליח, כאשר לרוב הצלחה של גישור משמעותה הימנעות מפתרון הסכסוך בתוך כותלי בית המשפט ומציאת הדרך למלא את צרכי כל הצדדים, בעריכת הסכם שמביא לידי ביטוי את האינטרסים שלהם.
כאשר המגשר מגדיר את המחלוקות ומזהה את הצרכים האמיתיים של הצדדים המעורבים, הוא יכול לשקף אותם החוצה ולגבש במשותף איתם את הפתרונות המוסכמים.
תהליך של גישור יכול להתאים למגוון רחב של סכסוכים משפחתיים, החל מהליכי גירושין, דרך בעיות בין-דוריות, סכסוכים הקשורים לניהול עסק משפחתי ועד למחלוקות הקשורות בירושה וריבים שמהותם היא חלוקת עיזבון.
הגישה של דיאלוג פתוח וכנה, מאפשרת לצדדים להתמודד גם עם הנושאים הרגישים ביותר שיש, שהפכו עם הזמן לפצע כואב עבורם ושעצם הדיון עליהם הוא קשה מבחינה רגשית.
עם זאת, כדי שגישור יימשך ויושלם עד לכדי עריכת הסכם משפטי מחייב, שיתוף הפעולה חייב להיות מלא, לכן במידה שאחד מהצדדים מבקש להפסיק את ההליך מסיבותיו שלו, משמע שאינו מעוניין להמשיך את ההידברות ההדדית בדרך הזאת, הגישור מסתיים והמחלוקת תיושב בבית המשפט.
יכול לעניין אותך גם:
מה קורה אם גישור משפחתי לא מצליח?
אם ההגדרה של גישור מוצלח היא הימנעות מהגעה לערכאות משפטיות, אז אכן תהליך יישוב של סכסוך שהחל בניסיון גישור והסתיים במשפט ייחשב כ"לא מוצלח".
עם זאת, לגישור גם במקרים שכאלה יש יתרונות כיוון שהוא מעניק לצדדים הזדמנות להקשיב זה לזה, להבין את העמדות האחד של השני ולצמצם במידת מה את המחלוקות ביניהם. מסיבה זו, תהליך גישור של סכסוך שלא מתפתח להסכם ונפתר בבית המשפט, ברוב המקרים יהיה עדיף על הליכה ישירה לערכאות משפטיות.
בחלק מהמצבים ההסכמות שכן הושגו תוך כדי תהליך הגישור, אם היו כאלה, משמשות כבסיס מסוים להסכם משפטי שנערך בהמשך הדרך.
היתרון של עורך דין שהוא גם מגשר משפחתי
מגשר מנוסה שהוא עורך דין מומחה לדיני משפחה, מביא לשולחן הדיונים את יכולות ההבנה שלו בדינמיקה הקיימת בסכסוך המשפחתי, כמו גם את הניסיון שצבר בקירוב בין צדדים שנמצאים, לפחות בתחילת התהליך, בשני קצוות מנוגדים.
נוסף על כישורי הגישור, הבקיאות בחוק מאפשרת לעורך דין מגשר להעריך את כלל ההיבטים המשפטיים של הסכסוך, לבאר ולשקף אותם בפני המעורבים, כדי שיצליחו לנהל משא ומתן פורה – כשהם מודעים ליתרונות הרבים שיש בהליך גישור על פני הגעה לבית המשפט, בייחוד בקרב בני משפחה ובין אם הם רגשיים, כלכליים או שניהם יחד.
ההבנה בעריכת חוזים בעלי תוקף משפטי, חוסר-הפניות והניטרליות שלו במקביל למציאת פתרונות חוקיים ליישוב הסכסוך, מעניקים לעורך דין יתרונות רבים כשהוא מתפקד כמגשר ובכך מייתר את הצורך של הצדדים לפנות כל אחד לפרקליט משלו – ובנוסף מונע העמקה של הפילוג הקיים.
עורך הדין עודד וולף הוא מומחה לענייני גירושין, שהוביל תהליכי גישור בין בני משפחה וליווה משפחות רבות במסע לפתרון מחלוקות מורכבות, מתוך רצון להגיע להסכמות שהביאו את הסכסוך לסיומו.