החלטתם לנסח הסכם ממון ללא עורך דין?
הנה כל מה שאתם צריכים לדעת כדי לנסח הסכם ממון בעצמכם
הסכם ממון הוא לא דבר של מה בכך. הוא קובע את חלוקת הרכוש במקרה שבני הזוג מחליטים להיפרד. תהליך כתיבת הסכם הוא תהליך מורכב ורגיש, בין אם אתם עושים הסכם ממון לפני נישואים או הסכם ממון אחרי נישואים, חשוב שתכירו את ההמלצות הרלוונטיות, החלק הבירוקרטי של תהליך האישור ואת האפשרויות שעומדות לפניכם בכל אחד מהם. מאמר זה ישפוך אור על הנושא.
אנשים רבים אוהבים לעשות דברים בעצמם ללא סיוע של אנשי מקצוע. במקרים כאלו חשוב להם לדעת האם הדבר קודם כל אפשרי מבחינה חוקית. אז כן, ניתן לערוך הסכם ממון ולהגישו לאישור בבית המשפט ללא עורך דין. ההסכם טעון אישור משפטי, אך הכתיבה עצמה לא. במקרה כזה יש מספר דברים שחשוב להכיר על מנת לערוך אותו כמו שצריך.
טיפים לעריכת הסכם ממון ללא עורך דין
ראשית, מבחינת תוכן ההסכם – להחליט מראש על חלוקת הרכוש. כאשר פועלים עם גורם שלישי שמתווך הוא יכול להציע פתרונות ולדאוג לגישור במקרה של ויכוח. חשוב שתשתדלו לנהל את השיח ביניכם בצורה מכבדת. זכרו שזה חוזה שנכתב רק למקרה של פרידה וזו לא מטרת הקשר ביניכם. השתדלו לחשוב על פתרונות יצירתיים. כאשר יש חילוקי דעות שאתם לא בטוחים לגביהם – עדיף להתייעץ עם איש מקצוע מנוסה בתחום, שיוכל לכוון אתכם.
שלבי אישור הסכם ממון
אם אתם לפני נישואים, תוכלו להביא את ההסכם לאישור אצל נוטריון, או בבית משפט לענייני משפחה או בבית הדין הדתי. אם אתם זוגות חד מיניים, תוכלו לאשר באחת משתי האפשרויות הראשונות שהוצגו כאן.
אם אתם אחרי נישואים, יש לאשר את ההסכם מול בית המשפט לענייני משפחה או מול בית הדין הדתי. זוגות חד מיניים, וכאלה שנישאו בנישואים אזרחיים בחו"ל יכולים לאשר את ההסכם בבית המשפט לענייני משפחה.
שימו לב שאישור ההסכם כרוך בתשלומי אגרה, היערכו לכך מראש, כיוון שחלק מהמקומות מקבלים תשלום רק באמצעות כרטיס אשראי.
עקרונות משפטיים כלליים בעת ניסוח חוזה
ניסוח חוזה הוא עניין מורכב, שיש להקפיד על מספר עקרונות משפטיים על מנת שהחוזה יוכל להיכנס לתוקף, ואחד מהצדדים לא יטען כי הוא מבוטל. חוסר עמידה או חוסר הקפדה על הדרישות שיופיעו להלן, יוכלו להוביל לביטול החוזה ואז עבודתכם הייתה בעצם לחינם. גם את אתם בעצמכם עורכי דין לניסוח הסכמי ממון, אתם יודעים כמה חשוב שתתנו לגורם שלישי לא מעורב לבחון את העמידה של החוזה בכל הדרישות המשפטיות.
ניסוח – חשוב לוודא שהניסוח יהיה חד משמעי ומשקף היטב את כוונות הצדדים ומטרותיהם. עדיף להוסיף הבהרות מאשר להשאיר ניסוח עמום, או שיכול להתפרש לשני פנים בבית המשפט.
מבנה – הקפידו שהמבנה של החוזה ישקף את רצונכם. למבנה ישנה משמעות משפטית. הוא צריך לכלול פרטים מסוימים ולהיות בעל צורה משפטית קבילה על מנת לקבל הכרה בבואכם לאשרו מול נוטריון או בית המשפט לענייני משפחה.
בנוסף, חשוב להציג כי התקיימה גמירות דעת, שמשמעותה רצון של שני הצדדים לחתום על החוזה. פגם בגמירות הדעת יכול להוות עילה לטובה לביטול חוזה, ולכן יש להקפיד על כך. כמובן שבמקרה שבו החוזה נכתב ונחתם לעיני עורך דין המבחן הזה לא עומד לספק.
כמו כן, ישנו עיקרון תום הלב שיש לעמוד בדרישות שלו על מנת שהחוזה יתקיים.
לסיכום
חשוב לדעת שהסכם ממון הוא חוזה לכל דבר, בין אם הוגש לאישור בערכאה משפטית ובין אם רק נחתם על ידכם ונשאר במגירה. לכן, חשוב לשים לב למירב הפרטים, על מנת שהחוזה ישמש למטרתו בלבד, ולא יגרור התנגחויות משפטיות ארוכות שנים במקרה של פרידה.
ההמלצה שלנו היא כן לשקול לשכור את שירותיו של עורך דין הסכם ממון שיוכל לייעץ לכם על ניסוח, בין אם מדובר בהסכם ממון שנערך לפני הנישואים או בהסכם ממון לאחר נישואים. במידה ובכל זאת החלטתם לערוך אותו לבד, הקפידו על כלל הפרטים הנדרשים על מנת שההסכם יעמוד בכלל הדרישות המשפטיות וישמש בבוא היום למטרתו. חבל שתשקיעו כל כך הרבה אנרגיה על הסכם שלא יקבל תוקף.
כנסו לקרוא על מצבים בהם הסכם ממון לא תופס >>>