הייתם ידועים בציבור והקשר הסתיים? המאמר הבא יסייע לכם להבין את הזכויות שלכם כחלק מהפרידה.
ידועים בציבור הם בני זוג שאינם נשואים, אך מערכת היחסים ביניהם היא בדומה לזו של זוגות נשואים. חלק מהידועים בציבור עושים זאת מבחירה, וחלקם מפאת העובדה שאינם יכולים להתחתן בישראל. באחרונים נכללים למשל בני זוג מאותו מין, זוגות מעורבים מבחינה דתית, פסולי חיתון כמו קרובי משפחה ממדרגה ראשונה, אישה עגונה שלא יודעים מה עלה בגורל בעלה או אישה מסורבת גט, ממזרים, כהן וגרושה ועוד. שתי החלופות של בני זוג שלא יכולים להתחתן הן נישואים אזרחיים בחו"ל, או ידועים בציבור. זוגות שנישאו בנישואין אזרחיים בחו"ל ונרשמו בארץ- הם במעמד של נשואים לכל דבר. ידועים בציבור זכאים לחלק גדול מהזכויות להן זכאים זוגות נשואים.
זכויות ידועה בציבור בפרידה – כל מה שצריך לדעת
ההגדרה לידועים בציבור אינה מעוגנת בחוק, עם זאת ניתן להירשם כידועים בציבור בשתי דרכים: הראשונה היא רישום ידועים בציבור בביטוח לאומי והשנייה היא להחזיק תעודה המצהירה על כך. עם זאת, גם ללא רישום או תעודה ניתן להכריע בשאלה האם בני הזוג הם ידועים בציבור- על סמך נסיבות חייהם.
יש מספר תנאים המלמדים על כך שבני זוג הם ידועים בציבור. תנאים אלו הם גמישים בהתאם לנסיבות ואין לראות בהם תנאים מחייבים. תנאי ראשון לדוגמה הוא שבני הזוג מקיימים ביניהם קשר זוגי, שהאופי שלו הוא מחייב. בעבר נדרש פרק זמן מסוים כחלק מהדרישה לידועים בציבור, אך כיום גם זוגות שנמצאים בזוגיות למשך פרק זמן קצר יכולים להיחשב ידועים בציבור. תנאי אחר הוא קיום משק בית משותף.
בעבר גם תנאי זה היה נדרש, אך כיום ניתן להגדיר בני זוג כידועים בציבור גם אם הם מתגוררים בדירות נפרדות. תנאי שלישי לדוגמה הוא סממנים של חיי זוגיות משותפים. כך למשל- היכרות על ידי בני המשפחה והחברים כבני זוג, בילוי משותף במרבית זמנם, קיום של תכניות משותפות וכדומה.
לקריאת נוספת מתי נחשבים ידועים בציבור >>
ידועים בציבור זכאים לחלק גדול מהזכויות של זוגות נשואים
ידועים בציבור כאמור הם במעמד שאינו רשמי מבחינת החוק, עם זאת בפועל הם זכאים לחלק גדול מהזכויות של זוגות נשואים. כך למשל, מבחינה כלכלית הם זכאים לזכויות כלכליות דומות לזוגות נשואים למעט נקודות הזיכוי ממס הכנסה המתייחסות לבני זוג. מבחינת הורות, מעמדם של ילדים ביולוגיים לזוגות ידועים בציבור זהה למעמדם של ילדים לזוגות נשואים.
כמו כן זוגות ידועים בציבור יכולים אף הם לאמץ ילדים. עם זאת, במקרים מסוימים חלות דרישות נוספות, כמו במקרה של הוצאת דרכון לקטין – שם נדרשת הסכמת שני ההורים (בניגוד לזוגות נשואים שם מספיקה הסכמה של אחד ההורים). גם בענייני ירושה – ידועים בציבור זכאים לרשת זה את זה כמו זוגות נשואים, אלא אם אחד מבני הזוג היה נשוי לאחר בעת הפטירה או שיש צוואה הקובעת אחרת.
בנוגע לפרידה, גם כאן יש זכויות רבות משותפות בין זוגות נשואים לבין ידועים בציבור. כך למשל, בנושא המשמורת על הילדים ומזונות הילדים – חל דין זהה. גם בהקשר של חלוקת הרכוש היחס דומה לזוגות נשואים שמתגרשים, ומתבסס על חזקת השיתוף בין בני זוג.
כלומר, כלל הנכסים שנצברו במהלך חייהם המשותפים של בני הזוג – הינם בבעלותם המשותפת. עם זאת גם נושא זה משתנה בהתאם לנסיבות ובית המשפט יכול להחליט שהתקיים שיתוף מלא או חלקי בנכסים, גם אם השתייכו רק לאחד מבני הזוג. חזקת השיתוף אינה אוטומטית בין בני זוג ידועים בציבור, ויש להוכיח עמידה בתנאים מסוימים על מנת שהיא תחול.
כך למשל צריך להראות כי החיים המשותפים שניהלו בני הזוג הם תקינים והתקיימו תחת קורת גג אחת. עם זאת, בית המשפט מציג גמישות בנוגע לנושא זה ובוחן כל מקרה לגופו. תנאי נוסף הוא הוכחת מאמץ משותף, המראה כי בני הזוג ניהלו קופה משותפת והתאמצו באופן משותף בפרנסת המשפחה. במקרה זה אין צורך בחשבון בנק משותף, אלא מספיק להציג כי הכספים משני החשבונות שימשו לצרכי הבית והמשפחה כדי להיחשב כקופה משותפת. גם רכישת נכס אינה חייבת להתבצע באופן שוויוני, אלא מספיק להראות שהנכס נרכש במאמץ משותף.
בחזקת השיתוף כלולים גם נכסים כמו דירות מגורים, זכויות סוציאליות (קרן פנסיה, הפרשות לקופות גמל, קרן השתלמות, פיצויי פיטורים ועוד). בנוסף, חזקת השיתוף יכולה לחול גם על נכסי קריירה שנצברו במהלך קריירה של אחד מבני הזוג כמו אופציות או מניות.
חזקת השיתוף לא חלה על נכסים שבני הזוג צברו לפני חייהם המשותפים, או על נכסים שאחד מבני הזוג קיבל בירושה או במתנה. עם זאת, אם ירושה כספית הופקדה לחשבון בנק משותף – חלה עליה חזקת השיתוף. בנוסף, היא אינה חלה על נכסים שבני הזוג הסכימו שהחזקה לא תחול עליהם. כמו כן, בפרידה בין בני זוג המוכרים כידועים בציבור לא קיימת חובה על הגבר לשלם מזונות אישה.
על מנת לממש את חזקת השיתוף בעת פרידה בין בני זוג ידועים בציבור, על אחד הצדדים לתבוע את החלת החזקה, בעוד הצד השני יכול להציג ראיות על מנת לסתור זאת. בית המשפט מחליט על סמך הראיות והנסיבות שלפניו.
לסיכום, ידועים בציבור זכאים לרוב הזכויות של זוגות נשואים, עם זאת, עליהם להשיג את הזכויות הללו בהתדיינות עם כל גוף או רשות בנפרד. כאשר הם מבקשים את ההכרה במעמד, עליהם להוכיח את קיום הנסיבות ובתוך כך לחשוף לעיתים פרטים אינטימיים על חייהם. התרת הקשר ביניהם אמנם אינה כרוכה בהליך רשמי כמו גירושים, אך היא עדיין כוללת זכויות שונות שיש לשים אליהן לב בעת ביצוע ההליך. בגלל שההכרה בזכויות ידועים בציבור מבוססת בעיקר על פסיקות של בתי משפט, מומלץ להתייעץ עם עורך דין מומחה לידועים בציבור על מנת לקבל תשובות מדויקות בהתאם למצב הנוכחי שלכם.
עורך דין לזכויות נשים ידועות בציבור בפרידה – עודד וולף בעל ניסיון רב
- ליווי משפטי מקצועי בזכויות נשים במהלך הפרידה
- התאמה אישית לצרכים המשפטיים של הנשים
- ניסיון רב בהגנה על זכויות רכושיות ואישיות
- שמירה על יציבות כלכלית וביטחון אישי