כל מה שחשוב לדעת על איתור צוואה שהופקדה
לאחר שאדם הלך לעולמו נאלצים קרוביו לבדוק אם האדם שנפטר השאיר אחריו צוואה. לשם כך ניתן לבדוק במסמכיו ולנסות לאתר צוואה, אם לא מוצאים במסמכיו צוואה, ניתן לבדוק אצל עורך הדין של הנפטר אם הופקדה אצלו צוואה שערך לאותו נפטר. בנוסף, אפשר לבדוק אם קיים עותק של הצוואה אצל רשם הירושה.
מוזר ככל שיישמע, חוק הירושה לא מחייב להפקיד צוואה אצל רשם הירושה (למעט צוואה שנעשתה בעל פה). ולכן הרבה מאוד אנשים שעורכים צוואות לא מפקידים אותם אצל רשם הירושה. עותק מקורי אחד של הצוואה נשמר אצל עורך הדין שערך את הצוואה ונמסרים מספר עותקים מקוריים למצווה עצמו.
חשוב מאוד כשעורכים צוואה (לבד או שמסתייעים באמצעות עו"ד צוואות) לציין כמה עותקים ממנה הודפסו כדי שאם עורך הצוואה רוצה לבטל את הצוואה על ידי ביטולה (ולא על ידי עריכת צוואה חדשה תחתיה) הוא יידע היכן נמצאים כל עותקיה על מנת להשמידם.
הפקדת צוואה אצל הרשם לענייני ירושה אפשרית באמצעות הגשה מקוונת של הצוואה באתר האינטרנט של רשם הירושה, יש לשלם אגרה ואז תוך 45 ימים להפקיד עותק מקורי של הצוואה אצל רשם הירושה או באמצעות דואר רשום או באמצעות הגעה לאחת מלשכות הרשם לענייני ירושה ברחבי הארץ.
עוד בנושא | מקרים נפוצים ועילות התנגדות לצוואה >>
איך בודקים אם יש צוואה? איתור צוואה ברשם הירושות
כל אדם, גם אם אין לו כל זיקה לאדם הנפטר, יכול לחפש באתר האינטרנט של הרשם לענייני ירושה, אם הנפטר השאיר אחריו צוואה. יתרה מכך, אם בעקבות מותו של המוריש ניתן צו קיום צוואה, הרי שכל אדם, תמורת תשלום אגרה צנוע ביותר יכול לקבל את צו קיום הצוואה אליו צמודה הצוואה עצמה.
מוזר ככל שיישמע, לאחר מותו של אדם ומתן צו קיום לצוואתו, הרי שהצוואה כבר אינה סודית והיא גלויה כלפי "כולי עלמא", כלומר היא גלויה לכל אדם שירצה בכך.
באותו אופן ניתן לאיתור גם צו ירושה ישן, על ידי חיפוש באתר האינטרנט של רשם הירושה.
בדיקת הפקדת צוואה
הדרך המרכזית לבדוק אם הופקדה צוואה היא באמצעות פניה לרשם לענייני ירושה. עם זאת, חשוב להבין כי הפקדת צוואה אצל הרשם אינה חובה חוקית, ולכן, גם אם לא נמצאה צוואה מופקדת, אין זה אומר בהכרח שלא קיימת צוואה.
במקרה שנמצאה צוואה מופקדת, התהליך הבא הוא הוצאת צו קיום צוואה. מעניין לציין כי לאחר מתן צו קיום צוואה, תוכן הצוואה הופך לנגיש לציבור. כל אדם יכול, תמורת תשלום אגרה, לקבל עותק של הצוואה וצו הקיום.
בדיקת הפקדת צוואה דורשת ידע משפטי, הבנה של הליכי הירושה, ולעתים קרובות גם רגישות למצבים משפחתיים מורכבים. לכן, מומלץ להיעזר בשירותיו של עורך דין מומחה לענייני ירושה. עורך דין מנוסה יכול לא רק לסייע בבדיקת הפקדת הצוואה, אלא גם לנווט את התהליך כולו, להתמודד עם מורכבויות משפטיות, ולסייע בפתרון סכסוכים פוטנציאליים בין יורשים.
מדוע מומלץ להפקיד צוואה אצל רשם הירושה?
לכל מי שרוצה שצוואתו לא תיאבד ותהיה מוגנת לאורך השנים (עד אשר יינתן צו קיום לצוואתו) מומלץ להפקיד את הצוואה לא רק אצל עורך הדין אלא גם אצל רשם הירושה.
יש חשיבות רבה להפקיד צוואה אצל רשם הירושה במיוחד אם מדובר על אנשים אשר קרוביהם מתגוררים רחוק מהם – בארץ אחרת והם כנראה לא יידעו היכן לחפש את הצוואה, או כשמדובר באדם ערירי שמבקש להוריש את נכסיו לגופים או אנשים שלא מהמעגל הקרוב אליו.
ביטול צוואה שהופקדה
רק מי שערך את הצוואה יכול לבקש למשוך את הצוואה מרשם הירושה והחליט שהוא משמיד אותה או עורך אחת אחרת במקומה.
ניתן לבטל את הצוואה שהופקדה גם מבלי למשוך אותה אלא באמצעות הפקדת צוואה חדשה, שהרי כל צוואה מבטלת צוואה שנכתבה לפניה.
עשוי לעניין אתכם: מצבים בהם הצוואה עלולה להיות לא תקפה >>
מתי פותחים צוואה?
צוואה היא מסמך סודי כל עוד המצווה בחיים ורק הוא רשאי לחשוף אותה למי שירצה.
לכן, ניתן לפתוח צוואה רק לאחר מותו של המוריש.
אין כל ערך לפתיחת הצוואה ועל מנת לחלק ליורשים את העיזבון – הרכוש שהותיר אחריו הנפטר, יש צורך בהפקת צו קיום צוואה שיסדיר את העניין וייתן לצוואה תוקף משפטי מחייב.
איך מוצאים את הצוואה? 2 דרכים עיקריות
- ראשית, יש לבדוק את מסמכיו האישיים של הנפטר, כולל בכספת ביתית אם קיימת. במקביל, אם ידוע כי הנפטר נעזר בשירותי עורך דין, מומלץ ליצור עמו קשר. עורכי דין לעתים קרובות שומרים עותקים של צוואות לקוחותיהם.
- אפשרות נוספת היא לברר עם רשם הירושה במשרד המשפטים אם הופקדה אצלו צוואה של הנפטר. עם זאת, חשוב להבין כי אין חובה חוקית להפקיד צוואה אצל רשם הירושה, למעט במקרה של צוואה בעל פה. הפקדת צוואה אצל הרשם מבטיחה אמנם שמירה בטוחה של המסמך לאורך זמן, אך רבים בוחרים שלא לעשות זאת.
לאחרונה, מתוך רצון לעודד הפקדת צוואות אצל רשם הירושה, הוחלט לבטל את תשלום האגרה בגין הפקדת צוואה אצל רשם הירושה.
יש לזכור כי צוואה היא מסמך סודי בחיי המצווה, ורק לאחר פטירתו ניתן לפתוח אותה. לאחר מציאת הצוואה, יש צורך בהוצאת צו קיום צוואה כדי לתת לה תוקף משפטי מחייב. זהו הליך משפטי שמאשר את תקפותה של הצוואה ומאפשר את מימושה.
לעתים, צוואות נכתבות שנים רבות לפני הפטירה, מה שעלול ליצור מצב של "צוואה שנשתכחה". במקרים כאלה, ייתכן שהצוואה כבר אינה משקפת את רצונו האחרון של הנפטר, מה שעלול להוביל לסכסוכי ירושה.
איתור צוואה הוא תהליך רגיש ומורכב, הדורש תשומת לב לפרטים ולהיבטים משפטיים שונים. מומלץ להיעזר בשירותיו של עורך דין מומחה לענייני ירושה, אשר יכול לסייע בניווט התהליך ובהתמודדות עם מורכבויות משפטיות שעשויות לצוץ בתהליך. עורך דין מנוסה יוכל גם לייעץ לגבי הצעדים הנכונים לנקוט במקרה שהצוואה לא נמצאה או במקרה של מחלוקות בין יורשים פוטנציאליים.
חוק הירושה ללא צוואה
כאשר אדם נפטר מבלי שערך צוואה, חל על עיזבונו מה שמכונה "ירושה על פי דין". חוק הירושה הישראלי קובע סדר עדיפויות ברור לחלוקת העיזבון במקרים אלה. ראשית, בן או בת הזוג של הנפטר זכאים למחצית מהעיזבון, כאשר המחצית השנייה מתחלקת בין ילדי הנפטר באופן שווה ביניהם. אם אין ילדים, בן הזוג יורש מחצית מהעיזבון ואת החצי השני יורשים הורי הנפטר.
במקרה שאין בן זוג, הילדים יורשים את כל העיזבון בחלקים שווים. אם אין ילדים, העיזבון עובר להורי הנפטר. אם ההורים אינם בחיים, האחים והאחיות של הנפטר (או צאצאיהם) יורשים. החוק ממשיך כך בסדר יורד של קרבה משפחתית.
חוק הירושה מתייחס גם למצבים מורכבים יותר כמו למשל ידועים בציבור, שלהם זכויות דומות לאלו של בני זוג נשואים בהקשר של ירושה.
אחד האתגרים בירושה ללא צוואה הוא שהיא אינה בהכרח משקפת את רצונו האמיתי של הנפטר. למשל, אדם עשוי היה לרצות להוריש חלק מרכושו לארגון צדקה או לחבר קרוב, אך ללא צוואה, אפשרות זו אינה קיימת.
תהליך הירושה ללא צוואה מתחיל בהגשת בקשה לצו ירושה.
בעוד שחוק הירושה מספק מסגרת ברורה לחלוקת העיזבון ללא צוואה, המצב עדיין עלול להיות מורכב ורגיש. לכן, מומלץ מאוד להיעזר בשירותיו של עורך דין מומחה לענייני ירושה. עורך דין מנוסה יכול לסייע בניווט התהליך, בהתמודדות עם מחלוקות משפחתיות, ובהבטחת חלוקה הוגנת ויעילה של העיזבון בהתאם לחוק.
צוואה שנשתכחה
כשאדם עורך צוואה הוא לרוב לא יודע מתי ילך לעולמו, כך נוצרים מצבים שצוואות נכתבות לעיתים שנים רבות ואף עשרות שנים לפני מותו של המוריש ולפני שיוצא צו קיום צוואה לאותה צוואה.
עובדה זו עלולה לגרום למצב שהצוואה כבר נשתכחה מראשו של המוריש, ההנחיות שביקש להשאיר בצוואתו שנערכה שנים רבות לפני מותו, כבר לא שיקפו את רצונו האמיתי בשנים האחרונות לחייו, ומנגד הוא לא ערך כל צוואה חדשה שבכוחה לבטל את הצוואה הישנה – שנשתכחה.
מצב זה עלול לגרום לסכסוכי ירושה כבדים בין היורשים ובמקרים כאלה על בית המשפט להכריע כיצד מצד אחד לקיים את הצוואה שנשתכחה ומצד שני להשלים חלקים חסרים בה המבטאים את רצונות של המוריש בשנים האחרונות לחייו, בהתאם לעדויות וראיות שיובאו בפני בית המשפט.
עורך דין לאיתור צוואה שהופקדה – עודד וולף בעל ניסיון רב
- ליווי משפטי מקצועי באיתור צוואות שהופקדו
- התאמה אישית למקרים מורכבים
- ניסיון רב בעבודה מול רשם הירושות והגופים הרלוונטיים
- שמירה על זכויות היורשים