- חלוקת רכוש ונכסים בגירושים - בשורה התחתונה
- חלוקת רכוש בגירושין מתבצעת בהתאם לחוק יחסי ממון, הקובע חלוקה שוויונית של הנכסים שנצברו במהלך הנישואין.
- רכוש שהובא לפני הנישואין או התקבל במתנה או בירושה, עשוי להיחשב כרכוש אישי שאינו נכלל בחלוקה.
- במקרים של מחלוקות, בית המשפט בוחן את הנסיבות, כמו כוונת שיתוף, ניהול משותף של הנכסים וצרכים כלכליים.
- ליווי עורך דין מומחה מבטיח חלוקה הוגנת, תוך שמירה על זכויותיכם וניהול ההליך בצורה מקצועית.
ההחלטה על גירושים משפיעה, במקרים רבים, כמעט על כל היבט בחיים. מלבד אובדן מערכת היחסים הזוגית, ישנה השפעה על המצב הכלכלי, על היחסים עם הילדים, על ניהול הזמן, ולעתים קרובות אף על מקום המגורים והעבודה. כאשר זוג מתגרש הוא צריך לחלק את כל ההיבטים השונים שהיו משותפים בחייהם. במסגרת זאת נכללת גם חלוקת הרכוש בגירושים. למעשה, כל הרכוש שהיה לבני הזוג בתקופת הנישואים, למעט יוצאי דופן, נחשב למשותף, ונחלק בניהם.
חוק יחסי ממון מסדיר את נושא חלוקת הרכוש בגירושים, עבור זוגות שנישאו לאחר ה-1 בינואר, שנת 1974. עבור ידועים בציבור, או עבור זוגות שנישאו לפני שנת 1974, חלה הלכת השיתוף. חוק יחסי ממון קובע כי יש לחלק לכל אחד מבני הזוג מחצית מהרכוש המשותף. הפסיקה המשפטית חיזקה במהלך השנים את כוונת המחוקק, מתוך כוונה לבסס את ערך השוויון בחברה הישראלית.
חוק יחסי ממון להסדר חלוקת רכוש בגירושים
חוק יחסי ממון קובע שבמקרה של פרידה, יש שתי אפשרויות שיסדירו את חלוקת הרכוש בין בני הזוג. אפשרות ראשונה היא אם יש בניהם הסכם כתוב – כלומר, הסכם ממון – אזי הרכוש נחלק לפי מה שנקבע בהסכם. זאת הסיבה שמאוד מומלץ לבני זוג לעשות הסכם ממון עוד לפני הנישואים, או תוך כדי הנישואים, ולהסדיר את חלוקת הרכוש במקרה של פרידה או מוות של אחד מבני הזוג.
עם זאת, במקרה שבו אין הסכם ממון, החוק כמובן מסדיר את האופן שבו הרכוש צריך להתחלק. הסעיף בחוק שמתייחס לכך נקרא "הסדר איזון משאבים", ועליו נסביר בפסקה הבאה.
לקריאה על הסכם ממון בין ידועים בציבור >>
הסדר איזון משאבים בין בני הזוג
"הסדר איזון משאבים" הוא שם הפרק השני בחוק יחסי ממון בין בני זוג. על פי החוק, אם אין לזוג הסכם ממון, כל אחד מבני הזוג זכאי למחצית מהנכסים המשותפים. יוצאי דופן הם נכסים שניתנו לאחד מבני הזוג בירושה או כמתנה, תשלומי ביטוח לאומי או פיצויים שנפסקו רק לאחד מבני הזוג ומשולמים על שמו, וכן נכנסים שבני הזוג החליטו עליהם בהסכם שהם לא יתחלקו בניהם.
עם זאת, גם לגבי נכסים אלה בן הזוג יכול לדרוש חלק אם ישנן נסיבות שלטענתו מוכיחות שהיה שיתוף בנכסים. מכאן אפשר להבין שהחוק לא מכסה את כל המקרים, וחשוב להתייעץ עם עו"ד מומחה לענייני משפחה, כיוון שכל מקרה לגופו.
כיצד בית המשפט יעדיף לחלק את הרכוש המשותף?
ישנן דרכים שונות לחלק את הרכוש המשותף, וצריך להבדיל בין סוגי רכוש – נדל"ן, רכב, חשבונות בנק, פיקדונות, עסק ונכסים להשקעה. באופן כללי בית המשפט יעדיף שלא לחלק רכוש ונכסים ממש בפועל – למשל, לקבוע שכל אחד מבני הזוג יחיה בחצי מהבית המשותף, או ינהל מחצית מהעסק שלהם – כיוון שברור שחלוקה כזאת דורשת שיתוף פעולה מלא וסנכרון בין הצדדים, והיא לא תוכל להתקיים בפועל על רקע הסכסוך והיחסים שמאפיינים זוגות שמתגרשים.
לכן בית המשפט מתייחס לשווי הכספי של הנכסים, ואת השווי מחלק בין הצדדים. כך הצדדים יוכלו למכור את הבית המשותף שלהם ולהתחלק בשוויו, או לחילופין צד אחד ישלם לצד השני מחצית משווי הבית. לצורך הערכת שווי הנכסים יש צורך לעתים בהערכת שמאי מקצועי.
חלוקת רכוש בגירושים בשיטת שתי הרשימות
תהליך גירושים הוא תהליך רגשי ארוך ומורכב ולעתים גם לאחר הסכמה על אופן חלוקת הנכסים, נותר קושי בחלוקת הרכוש שאליו יש קשר רגשי לצדדים. לא תמיד אפשר להעריך שווי של ריהוט, פריטים עיצוביים, ספרים ישנים או חפצים אחרים בעלי היסטוריה וערך רגשי.
כאשר מדובר בסכסוך בעצימות נמוכה או בינונית, הצדדים יכולים בדרך כלל להגיע להסכמה ללא צורך בהתערבות משפטית. עם זאת, ישנם מקרים שבהם בית המשפט יתערב כדי למנוע החרפה והדרדרות של הקרע בין הצדדים. אחת הדרכים המקובלות לחלק רכוש שאי אפשר לאזן תמורה שווי כספי, היא על ידי שיטת שתי הרשימות.
בשיטה זו,
בשלב הראשון אחד הצדדים מכין שתי רשימות שבהן מופיע כל הרכוש (בכל אחת מחצית מהרכוש המשותף). רשימות אלה צריכות להיות שקולות בשווין ככל האפשר.
בשלב השני, הצד השני בוחר את הרשימה המועדפת עליו. כיוון שצד אחד עורך את הרשימות והצד השני בוחר, סביר להניח שהרשימות יהיו מאוזנות ושוויוניות. שהרי אם רשימה אחת שווה יותר מהרשימה השנייה, בן הזוג שבוחר בין הרשימות יבחר לעצמו את הרשימה השווה, ואילו עורך הרשימה עצמו יישאר עם הרשימה השווה פחות.
עורך דין מזונות – עודד וולף בעל ניסיון רב
- ליווי משפטי אישי ומקצועי בתהליכי גירושין וירושה
- הכנת הסכמי ממון וכתיבת צוואות
- ליווי משפטי מקיף, מותאם לצרכי הלקוח
- ייצוג משפטי בהליכי אפוטרופסות וסכסוכים משפחתיים
באילו נסיבות רכוש אישי יכול להפוך לרכוש משותף?
לרוב הסדר איזון משאבים נעשה כחלק מהסכם הגירושים או בסמיכות לקבלת הגט. עם זאת, במקרים שבהם מדובר בסכסוך ברמת עצימות גבוהה בין הצדדים, בית משפט יעדיף להקדים את איזון המשאבים אפילו שהצדדים עדיין נשואים, מתוך הבנה שהתהליך עצמו מגביר את עוצמת הרגשות והסכסוך, ויש לסיימו מהר ככל האפשר.
לעתים ישנם חילוקי דעות בין הצדדים גם בנוגע למשמורת על הילדים ונושאים אחרים שמעכבים את סיום הנישואים במשך שנים, ולא ניתן לדחות במשך כל הזמן הזה את הסדר איזון המשאבים. לכן למשל, אם הצדדים חיים בנפרד במשך תשעה חודשים לפחות, בית המשפט יכול להורות על הסדר איזון משאבים.
ישנם מקרים נוספים שבהם בית המשפט יכול להקדים את ההסדר: אם עברה שנה או יותר מהיום שבו החל הליך משפטי לקראת גירושים, או אם עברה שנה או יותר מהיום שבו החל הליך משפטי שקשור לחלוקת הרכוש בין בני הזוג, אם יש אלימות בין הצדדים או שמדובר בסכסוך חריף שבית המשפט מתרשם שחלוקת הרכוש תקדים את סיומו, ויש מקרים נוספים. אם אתם מתעניינים בהקדמת הסדר איזון משאבים מומלץ להתייעץ עם עורך דין גירושים, שיוכל להעריך אם במקרה שלכם יש סבירות שבית משפט יורה על הקדמת ההסדר.
מה נחשב לרכוש משותף?
החוק והפסיקה המשפטית רואים בכל נכס שנצבר במהלך החיים המשותפים כחלק מהרכוש המשותף:
- נכסי דלא ניידי, כגון דירות, קרקעות, מבנים מסחריים וכדומה, אשר נרכשו במהלך שנות הנישואים.
- נכסי מיטלטלין, כגון מכוניות, תכשיטים, מוצרי חשמל וכל רכוש אחר אשר נקנה במהלך שנות הנישואים.
- כספים אשר נצברו במהלך שנות הנישואים בחשבונות הבנק, קרנות השתלמות, קופות גמל, קרנות פנסיה, ביטוחי חיים וכדומה.
- בעלות על עסקים בצורה של מניות, אופציות או צורה אחרת.
- נכסי קריירה ומוניטין – הכוונה לכושר ההשתכרות של בני הזוג, בהתייחס למוניטין שהם צברו בתחומי העיסוק שלהם, רישיונות שהם צברו כגון רישיון לעיסוק ברפואה, רישיון לעריכת דין וכיוצא באלה.
- חובות – כל חוב שנצבר בהקשר עם נכס מסוים, נכלל ברכוש המשותף.
מה לא נחשב לרכוש משותף?
כל נכס שלא נחשב ברכוש המשותף, ההתייחסות המשפטית אליו היא כחלק מהרכוש האישי של אחד מבני הזוג, כאשר רכוש אישי נשאר בחזקת בעליו ללא חלוקה לצד השני, למעט במקרים בהם הערכאה השיפוטית מוצאת לנכון לשנות זאת.
חוק יחסי ממון והפסיקה המשפטית מתייחסים באופן עקרוני לרכוש אישי באחד משני המצבים הבאים:
- נכס קודם: כאשר נכס מסוים היה שייך לאחד מבני הזוג בטרם חתונתם.
- מתנות וירושות: נכס אשר אחד מבני הזוג קיבל במתנה או בירושה במהלך הנישואים.
יחד עם זאת, ישנם מצבים בהם הערכאה השיפוטית תכריע כי לגבי רכוש אישי של אחד מבני הזוג יחול הסדר איזון משאבים, כלומר שהוא יכלל בכלל הנכסים המשותפים לשני בני הזוג.
כוונת שיתוף: כיצד השימוש המשותף בנכס פרטי משפיע על חלוקת הרכוש בין בני זוג?
כוונת שיתוף הוא מצב שבו הערכאה השיפוטית – בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני, מוצאת כי נכס אשר היה כלול ברכוש האישי שימש באופן מסוים את שני בני הזוג, לדוגמה כאשר שניהם חיו יחד בדירה הרשומה על שמו של אחד מהם בטאבו. השימוש בנכס מלמד על כוונת בן הזוג שהינו בעליו, לשתף את בן הזוג השני ולהכניסו לרכוש המשותף.
חשוב לציין כי מדובר גם במקרה של דירה שנרכשה על ידי אחד מבני הזוג לפני הנישואים. לסיכום, הרישום המשפטי של נכס כזה או אחר פחות רלוונטי בעיני הערכאה השיפוטית מאשר הכוונה של בני הזוג להשתמש בו יחדיו. במצב כזה, מה שנחשב לרכוש אישי יצטרף לחלוקת הרכוש המשותף.
חלוקת רכוש בגירושים על נכסי קריירה ומוניטין
מקרה נפוץ הוא כאשר אחד מבני הזוג מתקדם בקריירה או מצליח בעסקיו, בזמן שבן הזוג השני לוקח על עצמו אחריות גדולה יותר בגידול הילדים וטיפול בבית. החוק והפסיקה המשפטית מבהירים כי נכסי הקריירה והמוניטין שנצבר הם חלק מהרכוש המשותף ואמורים להתחלק באופן שווה בשווה בין בני הזוג.
מדוע? מכיוון שבן הזוג אשר לקח על עצמו אחריות על גידול הילדים וטיפול במטלות הבית תרם בדרכו שלו לגידול בנכס הקריירה או המוניטין, כאשר בן הזוג בעל הקריירה והמוניטין לא היה יכול לצבור אותו ללא סיוע בן הזוג השני.
מקרים בהם בית המשפט עשוי לקבוע חלוקת רכוש בלתי שוויונית
הברחת רכוש
מצבו שבו אחד מבני הזוג מעלים הכנסות, מסתיר קיומם של נכסים או מעביר כספים מהחשבון המשותף לחשבונות אישיים.
אלימות
במידה והתקיימה אלימות נפשית או פיזית לאורך זמן, בית המשפט עשוי להכריע כי לטובת הצדק החלוקתי, על בן הזוג שספג את האלימות לקבל נתח גדול יותר ממה שהיה מקבל בחלוקת רכוש שוויונית.
היעדר תרומה כלכלית
כאשר אחד מבני הזוג התרשל בלייצר תרומה משמעותית לפרנסת צרכי הבית והמשפחה, למשל לא עבד, לא התמיד בעבודה סדירה או בזבז כספים.
סירוב למתן גט
במקרה בהם הגבר עיכב לאורך זמן רב מתן גט או כאשר בית המשפט השתכנע כי האשה הסכימה לדמי מזונות נמוכים כדי לקבל גט, בית המשפט עשוי להתערב בחלוקת הרכוש לטובת האשה.
הימורים
בשנת 2011 פסק בית המשפט לענייני משפחה בתל אביב כי גבר אשר צבר חובות הימורים במהלך שנות הנישואים, חובות אלו יישארו בחזקתו הבלעדית ולא ייכללו בחלוקת הרכוש המשותף.
הסכם חלוקת רכוש בגירושים: כך זה מתבצע שלב אחרי שלב
- בנוגע לנכסי דלא ניידי – בית המשפט ימנה שמאי אשר יעריך את שווי הנכסים, הנכסים יועמדו למכירה ולאחר תשלום החובות בגין הנכסים התמורה תחולק בין הצדדים באופן שוויוני.
- בנוגע לנכסי מיטלטלין ולנכסים כספיים, כגון חשבונות בנק, רכבים ונכסים פנסיוניים – בית המשפט ימנה אקטואר אשר יערוך חוות דעת. מסמך זה יכלול את פירוט הנכסים ושווים, כולל חישוב בנוגע להעברות כספים מאחד לשני, על מנת לשקף חלוקה שוויונית.
- בנוגע לעסקים, ניירות ערך, מוניטין עסקי ואישי – בית המשפט ימנה רואה חשבון אקטואר אשר יעריך את שווי העסקים והמוניטין.
חלוקת רכוש במקרה של הסכם ממון
כאשר נחתם הסכם ממון בין בני זוג, התוקף שלו גובר על כל הוראה הקיימת בחוק או בפסיקה. המשמעות היא שבמידה והסכם הממון מגדיר חלוקה לא שוויונית של הרכוש המשותף, כך יהיה, גם אם העקרון החוקתי והמשפטי במדינת ישראל מעמיד את השוויון כערך עליון.
למידע אודות | הפרדה רכושית ללא הסכם ממון >>
מעוניינים בחלוקת רכוש הוגנת? התייעצו עם עו"ד וולף
כפי שראיתם, חלוקת רכוש היא הליך מורכב הדורש היכרות מעמיקה עם החוק ועם הפסיקה המשפטית. עורך דין וולף מתמחה ובעל ניסיון רב בדיני משפחה ויוכל ללוות אתכם נאמנה ולהבטיח את זכויותיכם.
שאלות נפוצות על חלוקת רכוש
החוק קובע כי לפני הגשת תביעה לחלוקת רכוש, או לגירושים, על אחד מבני הזוג או שניהם להגיש לבית המשפט לענייני משפחה בקשה ליישוב סכסוך. לאחר הגשת הבקשה, תיקבע לזוג פגישה עם עובד סוציאלי ביחידת הסיוע שליד בית המשפט. מטרת החוק לעודד בני זוג לנסות אפיק אחר ליישוב הסכסוך, לפני הפניה להליך המשפטי.
בהחלט לא, במידה וקיימים נסיבות המצדיקים את התערבות בית המשפט כפי שתואר בהרחבה במדריך זה.
על פי רוב, חלוקת רכוש מתבצעת בעת פקיעת הנישואים. אולם בשל מקרים של סחבת ועיכובים שננקטו בידי אחד מבני הזוג, נוסף בשנת 2008 תיקון מס' 4 לחוק יחסי ממון, הקובע כי במקרים מסוימים ניתן לדרוש חלוקת רכוש עוד בטרם סיום תהליך הגירושים, במצב שבו חלפה יותר משנה מיום פתיחת הליך להתרת הנישואים או תביעה לפירוק שיתוף במקרקעין.
- היעדר תמיכה והקרבה – במידה ובן הזוג רכש את נכסי הקריירה והמוניטין שלו ללא קבלת עזרה ותמיכה מבן הזוג השני, נכסים אלו לא יחולקו בין הצדדים ויישארו בחזקת בעליהם.
- פערי השתכרות קטנים – חלק משמעותי מכוונת החוק והפסיקה להכליל נכסי קריירה ומוניטין הוא במטרה למנוע מצבים של חוסר צדק, בהם צד אחד שיפר את יכולת ההשתכרות שלו לאורך שנות הנישואים, והצד השני הקריב את התפתחותו הכלכלית על מנת לקיים חיי בית ומשפחה. אולם במידה ונמצא כי אין בין בני הזוג פערי השתכרות גדולים או קיצוניים, אזי נכסי הקריירה הללו לא יכללו במסגרת הרכוש המשותף המיועד לחלוקה בין בני הזוג.
- מומלץ לשים לב היטב במידה וישנם ניסיונות מצד בן הזוג להעלים הכנסות, להסתיר נכסים או להעביר כספים מהחשבון המשותף.
- מומלץ לתעד כל דבר שעשוי לשמש ראיה ל"כוונת השיתוף", כלומר למצב שבו הזוג השתמש יחדיו בנכס אשר נחשב לרכוש אישי של אחד מבני הזוג.
עורך דין מזונות – עודד וולף בעל ניסיון רב
- ליווי משפטי אישי ומקצועי בתהליכי גירושין וירושה
- הכנת הסכמי ממון וכתיבת צוואות
- ליווי משפטי מקיף, מותאם לצרכי הלקוח
- ייצוג משפטי בהליכי אפוטרופסות וסכסוכים משפחתיים