כל מה שצריך לדעת כאשר עושים הפרדה רכושית ללא הסכם ממון
כאשר בני זוג מתגרשים, לעיתים החלק המדובר ביותר הוא נושא הילדים. אם זאת, בין אם בגירושים עם ילדים או גירושים ללא ילדים – יש לשים לב כי נושא ההפרדה הרכושית הוא נושא משמעותי שלא מקבל מספיק במה בשיח, אך מעסיק זוגות רבים בתהליך עצמו. הרי חלק מהותי מהתהליך של הפרידה כולל גם הפרדה רכושית. במידה וקיים הסכם ממון הוא לרוב זה שמכתיב את ההפרדה, והדיון נעשה רק לגבי הפרטים שאינם מצויינים בו. עם זאת, פעמים רבות זוגות אינם עורכים הסכם ממון לפני נישואים או אחריהם, ואז עולה השאלה של איך מחלקים את הרכוש.
מהו הסכם איזון משאבים?
עם פקיעת הנישואים, מקובל לבסס את חלוקת הנכסים השונים על פי איזון משאבים. הסדר איזון משאבים קובע שעם סיום מערכת היחסים, כל אחד מבני הזוג זכאי לקבל מחצית מן הרכוש המשותף שצברו יחד. בין אלו נכלל גם רכוש פיזי, גם זכויות בנכסים וגם זכויות כלכליות כמו קופות גמל, פנסיה, חסכונות, מוניטין עסקי ועוד. גם בתי הדין הרבניים וגם בית המשפט לענייני משפחה, מחויבים לפסוק לגבי חלוקת רכוש בהתאם לחוק יחסי ממון בין בני זוג.
איך מפרידים מה שלא ניתן לחלוקה?
מן הסתם כאשר מדברים על הפרדה רכושית לא ניתן לחלק חצי שולחן, וסביר להניח שאף אחד לא ירצה לקחת מזנון בלי השולחן התואם. לכן, ישנם מספר מודלים להפרדה של רכוש שיכולים לסייע לכם. אבל הכלל הראשון לכל מודל שלא תבחרו – לשבת ולדבר בכבוד. אם החלטתם להיפרד, משחקי הכוח ביניכם רק יעכבו את זה ולא יועילו לאף אחד מכם בפתיחת דף חדש ונקי.
שלבים להפרדת רכוש באופן שווה
שלב 1 – הבסיס, מה חשוב לכם?
אם יש ריהוט או ציוד מסויים שיש לכם ערך סנטימנטלי גבוה כלפיו, רישמו לכם אותו. שימו לב שכחלק מהחלוקה ייתכן שתיכנסו למשא ומתן ותיאלצו לוותר על חלק מהדברים. לכן, בהתאם למערכת היחסים – שקלו מתי אתם חושפים את הרשימה של מה שחשוב לכם, ומהו קו אדום מבחינתכם בחלוקה. כלומר, על מה לא תהיו מוכנים לוותר?
שלב 2 – הערכת שווי
בשלב הראשון רצוי לעשות הערכת שווי לכל הציוד שברשותכם, מבחינת עלויות כספיות מוערכות. תוכלו להיעזר לשם כך בשמאי או לחילופין בהשוואה למוצרים דומים הנמכרים ביד שנייה. חשוב שתמפו את כל הריהוט, מוצרי החשמל והציוד שווה הערך שבביתכם ורשמו ליד כל דבר את השווי המוערך שלו.
שלב 3 – עריכת טבלה
ערכו טבלה מסודרת של שני צדדים בה כל אחד יציג את הדברים החשובים לו. חשוב שבטבלה יונחו באותה שורה דברים בעלי ערך דומה. הדבר יקל עליכם בהמשך כאשר תחלקו את הציוד הפחות משמעותי.
למשל:
שווי מוערך | בן זוג אחד | בן זוג שני |
2,000 ש"ח | ספה | טלוויזיה |
1,000 ש"ח | סוני פלייסטיישן | שרשרת זהב |
150 ש"ח | סט מצעים | סט מגבות |
וכן הלאה.
ככל שתעבדו באופן מסודר יותר בשלב המיפוי והערכת השווי, כך עריכת הטבלה תהיה פשוטה יותר.
איך מאזנים את השווי?
ייתכן שלא תגיעו לאיזון בהפרדה הרכושית של הציוד והריהוט. במקרה כזה, בן הזוג שברשותו הרכוש בשווי הגבוה יותר, יוכל לאזן זאת על ידי העברת סכום כסף או זכויות בנכס למשל. באופן דומה, נפתר האיזון של המשאבים בנוגע לקרנות הפנסיה וקרנות ההשתלמות אותן לא מומלץ לפתוח לפני המועד.
איך מחליטים כאשר יש חילוקי דעות?
במידה וחילוקי הדעות ביניכם על חלוקת הרכוש לא באים לידי פתרון ביניכם, רצוי שתערבו גורם נוסף כמו עורך דין לענייני משפחה, שיוכל לשבת איתכם, להבין את הצרכים של כל אחד מהצדדים וכך להמליץ על דרך שלישית שתוכל להתאים לשניכם. בכל מקרה, על מנת להוציא את הדברים מהכוח אל הפועל באמצעות הסכם גירושים תידרשו לערב איש מקצוע, אז היעזרו בו על מנת להעלות סוגיות ביניכם והקשיבו לעצותיו.
לסיכום, בין אם החלטתם על גירושים בהסכמה, ובין אם אתם במאבק משפטי – הפרדה הרכושית תיעשה על בסיס איזון משאבים. אם אתם מחליטים להתגרש בכבוד, רצוי שתעבדו על פי השלבים המצוינים כאן ותפרידו ביניכם את הרכוש באופן הוגן. בכל מקרה בו מתעוררות אי הסכמות, פנו לעורך דין לענייני משפחה או לעורך דין הסכם ממון, שיוכלו לראות את התמונה המלאה ולסייע לכם לחלק את הרכוש באופן מאוזן ושוויוני ביניכם.