מתי לא משלמים מדור? האם יש גירושים שבהם לא משלמים מדור? תתפלאו, בהחלט כן!
המונח מדור בהקשר של גירושים מתייחס להוצאות המגורים של הילדים. כאשר זוג מתגרש, השאיפה היא לשמור על רמת החיים של הילדים שתהיה דומה ככל האפשר לרמת החיים שהייתה להם לפני הגירושים.
האם זה אומר שבהכרח יש צורך שאחד ההורים ישלם להורה השני תשלומים לכיסוי הוצאות המדור של הילדים?
בדור שבו גירושים הפכו לנפוצים כל כך שהמספרים כבר מדברים על זוג אחד משניים שיסיים את הקשר בגירושים, לפעמים נדמה שבגירושים עם ילדים אפשר לדעת מראש איך הסיפור יגמר.
עם או בלי מאבק משפטי, רבים חושבים שבסופו של דבר הגירושים יסתיימו עם הסכם גירושים או החלטת בית משפט שיחלק את הזמן של הילדים בין ההורים, ועם תשלום מזונות ומדור של האב לאם. אלא שכיום החלוקה הזאת בכלל לא מובנת מאליה, וישנם מקרים לא מעטים שבהם בכלל לא צריך לשלם מדור. מתי זה קורה? אספנו לכם כמה דוגמאות.
מה זה מדור?
מדור כולל בתוכו את הוצאות המגורים של הילדים – שכר הדירה והוצאות שוטפות כמו מים, חשמל, ארנונה וכיוצא בזה. בהסכמי גירושים ובהחלטות בית משפט ישנה אבחנה בין תשלום מזונות ובין השתתפות בהוצאות מדור.
בעבר, כאשר מרבית הילדים גרו עם האם, ושהו רק פרקי זמן קצרים עם האב, תשלום מדור היה הדרך לפצות את האם על הוצאות הילדים, שהרי היא נושאת בנטל התשלומים עבור מגוריהם בעוד האב יכול לראותם לפרקי זמן קצרים ופטור מהוצאות אלה.
כיום, כאשר במקרים רבים האב והאם מגדלים את הילדים יחד בזמני שהות שווים, או כמעט שווים, נראה כי הקביעה שיש לשלם מדור כבר אינה מובנת מאליה.
מתי צריך לשלם מדור?
במרבית המקרים, כאשר הילדים נמצאים במשמורת מלאה אצל אחד ההורים, ובמיוחד אם ההורה המשמורן משתכר שכר נמוך או דומה להורה שאינו משמורן, בית המשפט יחייב את ההורה שאינו משמורן לשלם להורה המשמורן חלק מהוצאות המדור.
הסכומים המקובלים הם 30% מהוצאות המדור של המשמורן עבור ילד אחד, 40% עבור שני ילדים ו-50% עבור שלושה ילדים ומעלה.
יש בכך היגיון רב, משום שכושר ההשתכרות של ההורה המשמורן נפגע בשל היותו אחראי לילדים רוב הזמן, ומצד שני, הוצאותיו על מדור גבוהות יחסית, משום שהוא כולל את מדורם של הילדים. כך ההורה שאינו משמורן נושא יחד עם ההורה המשמורן בנטל ההורות וההוצאות על הילדים.
מתי לא צריך לשלם מדור?
ישנם לא מעט מקרים בהם לא צריך לשלם מדור. ראשית, כאשר שני ההורים נושאים בנטל בצורה שווה, כלומר, הילדים חולקים את זמנם בין בתי שני ההורים, הרי ששניהם נושאים בנטל המדור של הילדים באופן טבעי כשהם שוהים עמם, ולכן אין סיבה שהורה אחד ישלם להורה השני דמי מדור.
זה נכון לחלק מהמקרים, אם כי, במקרים של פערי השתכרות בין ההורים, או במקרים של ילדים מתחת לגיל 6 וכן מקרים נוספים, עדיין לרוב יהיה צורך בתשלום מדור.
מקרה אחר שפוטר הרבה פעמים מתשלום מדור, הוא כאשר אין להורה הוצאות על המגורים משום שהוא גר, למשל, אצל הוריו, או בבית שנמצא בבעלותו ללא משכנתא. אם בית המשפט השתכנע שאין הוצאות (או שיש הוצאות זניחות) על מדורם של הילדים, הוא לא יפסוק דמי מדור.
פטור מתשלום מדור כחלק מהסכם גירושים
במקרים רבים תהליך גירושים מסתיים עם הסכם גירושים ולא בהחלטת בית משפט. במקרה כזה הזוג שמתגרש יכול להחליט בעצמו מה יהיה גובה המזונות, וכן ניתן להחליט שלא יהיו דמי מדור.
פעמים רבות יוחלט על סכום גלובלי שכולל בתוכו את המזונות והמדור, וימנע המשך התדיינות או התחשבנות עתידית על מדור במקרה של שינוי מקום מגורים וכדומה.
עם זאת, יש לזכור שגם במקרה כזה, אם יש שינוי מהותי בתנאים או בצרכים של הילדים, ישנה אפשרות לפנות לבית משפט לשינוי ההסכם. אמנם עדיף להימנע מהתדיינות נוספת, ולנסות לפתור דברים בדרך של הדברות, אך אם הוצאות המדור השתנו באופן מהותי או שההכנסות של אחד ההורים השתנו באופן שמחייב את שינוי ההסכם, לעתים אין ברירה אלא לפנות שוב לבית המשפט לבחינה מחודשת.