דף הבית » עורך דין צוואות
עו"ד לענייני צוואות, עודד וולף, מומחה בעריכת צוואות, התנגדות לצוואות, עריכת צוואות הדדיות ועריכת צוואות לזוגות בזוגיות שניה ולידועים בציבור.
עו"ד עודד וולף הוא עורך דין לענייני משפחה המתמחה בכל התחומים הקשורים לצוואות וירושות כמו גם עריכת הסכמי ממון, ייפוי כוח מתמשך ועוד.
יש עשרות מקרים בהם צוואה לא מתייחסת למצבים מסוימים או שלא ננקטו צעדים בעת כתיבת הצוואה שיוכלו למנוע בעתיד צעדים של התנגדות לצוואה. רבים המקרים בהם צוואות נהפכות למקור לסכסוכים וקרבות ירושה, ניתן להימנע מכך באמצעות תשומת לב למספר דגשים בעת כתיבת הצוואה.
צפו בעורך דין עודד וולף מסביר על מהי צוואה, החשיבות שלה ואיך לעשות צוואה חכמה שמותאמת לכם >>
"עורך דין מקצועי מתחשב ובא לטובת הלקוח. שמח שהכרתי אותו ושכרתי את שירותיו"
לירן שובל
"עו"ד עודד וולף היה מאוד מקצועי, טיפל במקרה שלי במהירות, מקצועיות ועם תוצאות טובות יותר משחשבתי שאפשריות. מומלץ בחום רב!"
יעל עובד
"עורך דין עודד וולף סייע לנו רבות וללא פשרות הפך את הקערה על פיה בדקה ה90 כשכולם המומים ממסוגלותו ויכולת הביצוע לחפש את הצדק בהצלחה גדולה איפה שעורכי דין אחרים הרימו ידיים"
אפרת אברגיל
ניסיון וותק
משרדנו פועל מעל ל-20 שנים בתחום דיני המשפחה ומלווה לקוחות בתיקים מורכבים ומגוונים.
יחס אישי ומקצועי
אנו מעניקים יחס אישי ומסור לכל לקוח, עם זמינות ושקיפות מלאה לאורך כל התהליך המשפטי.
מומחיות בתחום דיני המשפחה
צוות עורכי הדין שלנו מומחים בנושאי גירושין, משמורת ילדים, הסכמי ממון, ירושות וצוואות.
הצלחות מוכחות
המשרד שלנו זוכה להצלחות רבות בתיקים משפטיים מורכבים ומשיג את התוצאות הטובות ביותר עבור לקוחותיו.
צוואה הינה מסמך משפטי המסדיר בעיקר את ענייני הירושה: מה ייעשה ברכושו של אדם לאחר פטירתו, מי יירש את הנכסים והמיטלטלין ומהם התנאים לכך. בנוסף, הורה של קטין רשאי לציין בצוואתו מי הוא ירצה שיתמנה כאפוטרופוס לילדו (היה וילך לעולמו לפני שילדו הגיע לגיל 18). תחום הצוואות והירושות סבוך ומורכב מבחינה משפטית וכל שגיאה קטנה בהווה עלולה להוביל לסיבוכים מיותרים בעתיד. מסיבה זו, רוב מוחלט מבין הישראלים אשר עורכים צוואה בוחרים לשכור עורך דין צוואות המתמחה בנושא זה, המלווה אותם מא' ועד ת' ומוודא תוצאה מיטבית למוריש וליורשיו.
כל אדם בגיר, קרי מעל גיל 18, רשאי לערוך צוואה המסדירה מה יקרה עם רכושו לאחר מותו, אלא אם הוכרז כפסול דין, או שבשל חוסר צלילות אינו מסוגל להבין את המשמעות של עריכת צוואה. יחד עם זאת, מומלץ מאוד להיוועץ עם עו"ד מומחה לצוואות לפני שעורכים צוואה וזאת על מנת לערוך את הצוואה באופן שתמנע מצבים של התנגדויות עתידיות וכמובן כשמדובר בצוואות לא שוויוניות או בצוואות מורכבות.
צרו קשר עם עודד בדרכים הבאות:
שעות פעילות המשרד הן בימים א'-ה' בשעות: 8:00-18:00
משרד בנס ציונה: דרך הנפת הדגל 7, בניין C, "יובלים", נס ציונה
עורך דין לצוואות – עודד וולף בעל ניסיון רב
לאחר מות המוריש, היורשים נדרשים להגיש למשרד הרשם לענייני ירושה במשרד המשפטים בקשה רשמית הנקראת "בקשה לצו קיום צוואה". במידה והאדם שנפטר לא ערך צוואה, על יורשיו החוקיים להגיש "בקשה לצו ירושה". בקשה לצו ירושה ניתן להגיש גם במידה וישנה צוואה, אולם מסמך הצוואה אינו כולל את כל רכושו של הנפטר. במקרה זה נדרש להגיש בקשה לצו ירושה על מנת לאפשר חלוקת הרכוש שלא נכלל בצוואה בין יורשיו החוקיים של הנפטר. מוסמכים להגיש את הבקשות לצו קיום צוואה או צו ירושה הם כל מי שנכללים בצוואה או בעלי עניין אחרים בצו.
ישנם מקרים בהם צוואה עלולה להיות לא תקפה, ולכן כדאי להתייעץ עם עורך דין לענייני צוואות על מנת לקבל בהירות בנוגע למצבכם הספציפי.
חוק הירושה, תשכ"ה-1965, מפרט ארבע דרכים לערוך צוואה בעלת תוקף משפטי:
ישנם מקרים בהם יורשי הנפטר אינם יודעים אם השאיר אחריו צוואה. במקרים אלו נדרש הליך "איתור צוואה". ראשית יש לערוך חיפוש במסמכי הנפטר וכן לפנות לעורך הדין של הנפטר ולשאול האם ערך עבורו צוואה. לבסוף יש לפנות לרשם הירושה לבדוק האם המנוח הפקיד צוואה במשרדי הרשם.
לקריאת מאמר בנושא "איתור צוואה שהופקדה"
לאחר שמאתרים את הצוואה ומוודאים כי זו הצוואה האחרונה ואין צוואה עדכנית יותר, מגיע זמן היורשים להגיש לרשם לענייני ירושה בקשה לצו קיום צוואה. הליך זה כדאי לעשותו באמצעות עורך דין המתמחה בענייני צוואות. אם המוריש נפטר בארץ והוא בעל תעודת זהות ישראלית אין צורך להגיש תעודת פטירה. עורך דין לענייני ירושות הוא האדם המתאים לנהל את תהליך מימוש הצוואה כדי להקטין את הסיכוי שיתגלעו סכסוכים בין היורשים.
התנגדות לצוואה הינה תביעה משפטית למניעת מתן תוקף לצוואה או ביטול הצוואה. בית המשפט יבחן את עילות ההתנגדות לצוואה על מנת להכריע בדבר. ישנם מספר רב של עילות התנגדות לצוואה, נמנה כאן את העילות הנפוצות:
שגיאות | הסבר |
---|---|
מעורבות של היורשים במהלך עריכת הצוואה | ככל שיתברר בבית המשפט כי עורך הצוואה היה מושפע באופן בלתי סביר (השפעה בלתי הוגנת כלשון החוק), יכולה להיות לכך עילה לביטול הצוואה. |
כאשר הצוואה מנוסחת באופן לא ברור או לא חד משמעי | באשר לתנאי הירושה ו/או מה חלקו של כל יורש – בית המשפט יכול לבטל את הצוואה. |
התניית הירושה בתנאי אשר מתערב בחיי היורש באופן לא מידתי | כגון שמירה על אורח חיים דתי בניגוד לרצונו של היורש. בתי המשפט נוטים להעדיף את חירותו של האדם החי על פני רצונו של המת. לדוגמה, בית המשפט יכול לבטל צוואה שבה המוריש מתנה את קבלת הירושה "רק במידה והיורש יתגרש מאשתו". |
אי צירוף מסמכים רפואיים המעידים על כשירות המצווה בעת עריכת הצוואה | הדבר חשוב במיוחד במצבים שיש חשש לגבי צלילות וכשירות דעתו של המוריש עקב מצב בריאותי או מנטלי בעת עריכת הצוואה. למען הסר ספק, מומלץ לעגן את הצוואה עם מסמך רפואי שמעיד על כשירות המוריש. |
פגם טכני בעריכת הצוואה | אי ציון תאריך כתיבת הצוואה, טעות בשם או בכתובות נכסי הירושה, חתימה שאינה תואמת את חתימת המוריש ועוד. |
צוואה הדדית היא הצוואה הנפוצה ביותר בקרב בני זוג. סעיף 8א' לחוק הירושה מסדיר את נושא הצוואה ההדדית.
מטרתה העיקרית של הצוואה ההדדית להשאיר את ההון המשפחתי שנצבר בחייו של בני הזוג בתוך המשפחה ולהורישו לילדי בני הזוג, בד"כ, רק לאחר שאחד מבני הזוג הולך לעולמו. הצוואה נקראת הדדית משום שבעריכתה בני הזוג מסתמכים בהוראות הצוואה אחד על השני ותלויים זה בזה. צוואה הדדית, יכולה להיעשות במסמך אחד או בשני מסמכים שונים שאף יתכן שיהיו שונים אחד מהשני – הכל תלוי הנסיבות המיוחדות של בני הזוג, רכושם וההוראות המיוחדות שהם רוצים להשאיר בנוגע לחלוקתו.
סוג צוואה | הבדלים עקריים |
---|---|
צוואה רגילה | צוואה רגילה מבטאת את רצונו החופשי של אדם, מה ייעשה ברכושו לאחר מותו. ניתן לשנות את הצוואה בכל עת על ידי עריכת צוואה חדשה, כפי שמתרחש בצוואה רגילה. חשוב לערוך צוואה אצל עורך דין מנוסה, אך פחות קריטי במקרה של צוואה רגילה. |
צוואה הדדית | צוואה הדדית מבטאת את הרצון המשותף של בני הזוג, המסתמכים אחד על השני. במקרים מסוימים, למשל אם אחד מבני הזוג הופך ללא כשיר משפטית, בן הזוג השני לא יוכל לשנות את הצוואה באופן רגיל על ידי עריכת צוואה חדשה. זה עלול להוביל לסיבוכים וסכסוכים ולכן חשוב לערוך צוואה הדדית אצל עורך דין מומחה ומנוסה. |
ניתן לערוך צוואה ללא סיוע עורך דין המומחה בנושא, ובכך לחסוך את עלות עריכת הצוואה. אולם בכך עורך הצוואה לוקח אחריות מלאה על השלכות מימוש וקיום הצוואה. מכיוון שצוואה הינה מסמך משפטי מורכב, הנוגע במערכות יחסים עדינות שבין הורים, בני זוג וילדים, ההמלצה היא להסתייע בעורך דין צוואות בעל ניסיון ומוניטין. עלות של כמה אלפי ש"ח בודדים עשויה לחסוך למשפחתכם הוצאות כבדות על סכסוכים משפטיים, במונחים כספיים ובמונחים נפשיים.
צוואה "טובה" היא כזו שמקיימת את רצונו המלא של המצווה, מצד אחד ומצד שני אינה משאירה סדקים או נושאים לא מטופלים שיכולים לערער על קיום הצוואה.
כתיבת צוואה עם עו"ד מומחה לצוואות יכולה להעניק שקט נפשי בכך שתיתן מענה מרבי לכל התנגדות שעלולה לעלות בעתיד ובכך למנוע מלחמות עתידיות וסכסוכים בין היורשים העתידיים.
עורך דין בעל ניסיון בעריכת צוואות ידאג לתת מענה ברור לכל סיטואציה עתידית. דוגמא לשאלות שחייבים לתת עליהם את הדעת
הניסיון הרב שיש לעו"ד מומחה לענייני צוואות מאפשר לתת מענה הולם ומהודק משפטית בצוואה לכל סיטואציה. מאפשר לכתוב צוואה ללא כל סייגים שתהיה בהירה וברורה משפטית. עו"ד מקצועי יכתוב אתכם את הצוואה המתאימה והנכונה ביותר עבור המשפחה שלכם רק לאחר שקיים שיחה ארוכה ומעמיקה ועמד על כל הצרכים והשיקולים.
עורך דין לצוואות, יברר אתכם את המצב המשפחתי על מנת לוודא שניתן מענה ברור לכל שאלה/התלבטות או סיטואציה עתידית, למשל:
לא בהכרח. הדבר היחיד הנובע מהצוואה הוא שלכל אחד מהיורשים, יש חלק שווה מערך הדירה. זו דוגמה למצב בו נכתבה צוואה (ככל הנראה ללא עורך דין צוואות מנוסה) שלא פירטה הוראות ברורות, אשר לאופן השימוש והחלוקה בנכס בין היורשים, מה שיכול להביא לוויכוחים וסכסוכים משפחתיים (אם חלק מהיורשים ירצו להשכיר את הדירה, בעוד שאחרים ירצו למכור, אחרים אולי ירצו להמתין לתמ"א כדי להשביח את ערך הדירה, ועוד…).
בדרך כלל מדובר על טיעון לביטול צוואה בגין "צוואה שנשתכחה" משמע, טענה שהצוואה הקיימת אינה משקפת את רצון המת והיא עדיין קיימת רק משום שהמצווה שכח מקיומה. למשל, במקרה שבו המצווה כתב צוואה ישנה שבה אינו מוריש דבר מרכושו לבן מסוים בשל יחסים עכורים/חוסר הכרה שהיו ביניהם ומאז המצב הוא שונה לחלוטין אך האב שכח מצוואתו (שכן היה משנה אותה ככל הנראה) וכך נותרה לה צוואה שלכאורה אינה משקפת את רצון המת. במקרים כאלה אף בתי המשפט חלוקים, ראו מקרה "אב הטייס", פסיקה משנת 2021 בה בית המשפט המחוזי לא הכיר בטענה של "צוואה שנשתכחה" והפך החלטה של בית משפט לענייני משפחה בנושא. חשוב לציין שעילה לביטול צוואה מחמת שנשתכחה אינה קיימת בדין הישראלי.
במידה והצוואה נחתמה ע"י 2 עדים (צוואה בעדים) אזי אין צורך באישור בית משפט וניתן להפקידה אצל הרשם לענייני ירושה
החשד לזיוף צוואה מתעורר בעיקר במצבים הבאים: כאשר תוכן הצוואה נראה בלתי סביר בנסיבות העניין, כאשר החתימה שחתם המצווה אינה נראית כתואמת את חתימתו הרגילה, או כאשר ישנם עדים לאקט זיוף הצוואה.
נטל ההוכחה מוטל על הטוענים כי הצוואה זויפה, ויהיה על הטוענים לספק ראיות משכנעות לבית המשפט. לדוגמה, אם תוכן הצוואה בלתי סביר, ידרשו להופיע עדים שהכירו היטב את המוריש, על מנת להעיד כי תוכן הצוואה שכתב או שנכתבה בשמו אינו תואם את רצונו כשהיה בחיים; אם הטענה היא כי חתימת המוריש זויפה, יהיה על הטוענים להנפיק עדות של גרפולוג מוסמך המאשר כי החתימה על גבי הצוואה אינה חתימת המוריש.
אמצעים אחרים העומדים לרשות הטוענים לזיוף הם תיעודים רלוונטים של המוריש בקולו ובתמונתו, כאשר הוא מביע את רצונו הקשור לצוואה; ובחינה של עדויות העדים לצוואה, במידה והיו כאלה.
כאשר יש למוריש נכסים בחו"ל יש לנקוט משנה זהירות, זאת מאחר ונכס שנרכש במדינה זרה כפוף לחוקים של אותה מדינה, לכל מדינה דיני ירושה וכללי עריכת צוואה הייחודים לה, כך שאין ודאות כי הצוואה הישראלית תהיה בעלת תוקף עבור נכסים במדינות אחרות. לשם המחשה,
במדינת ישראל חל עיקרון חופש ההורשה, לפיו אדם יכול להוריש את רכושו לפי בחירתו החופשית, אולם במדינות אחרות, בעיקר באירופה, דיני הירושה מגבילים את המוריש ובחלק מהמדינות מסדירים חלק משמעותי מהעיזבון ללא שיקול דעת המוריש. ההמלצה הינה לערוך צוואה ישראלית וצוואה זרה עבור כל מדינה בנפרד בה המוריש מחזיק נכסים, כאשר הצוואה הזרה עונה על דרישות דיני הירושה באותה מדינה.
מדובר בשני מסמכים משפטיים שונים בתכלית: הסכם ממון מגדיר איזה רכוש יהיה שייך לכל צד בנסיבות של סיום מערכת היחסים הזוגית עקב פרידה או גירושים, או מחמת פטירה; צוואה מגדירה את זהות יורשיו של אדם שנפטר, וכיצד יחולק עיזבונו בין יורשיו.
החוק הישראלי ופסיקת בתי המשפט מדגישים את חשיבות הביטוי של הרצון החופשי של אדם בנוגע לעיזבונו. מכיוון שכך, ככל המדובר בירושה של אדם לאחר מותו, הוראות הצוואה גוברים על הוראות המופיעות בהסכם הממון. ההמלצה היא לערוך הסכם ממון משולב עם צוואה, כדי למנוע סתירות ואפשרות של אי קיום רצונו של המוריש..
לא בהכרח, על מנת לכלול את כספי הביטוחים בקרנות פנסיה, גמל והשתלמות במסת העיזבון, יש להתייחס לכך באופן מפורש בצוואה וכן מומלץ לעדכן את חברות הביטוח בהתאם להוראות שקבענו בצוואה בנוגע לכספים בחשבונות אלו. בכל אופן, אנו ממליצים לשנות את המוטבים בפוליסה כדי לשקף את הצוואה, בטרם מות המצווה, כדי למנוע קונפליקטים בין היורשים.
חוק הירושה מאפשר למצווה לכתוב תנאים בצוואתו, אשר במידה ויתקיימו יקבל היורש את חלקו, ובמידה ולא יתקיימו לא יקבל. החוק קובע כי תנאים אלו שרירים וקיימים, ורק במידה ובית המשפט יפסוק אחרת הם ישונו או יבוטלו. במידה ויורש לא עומד בתנאי, הירושה נשארת באחזקה של מנהל העיזבון עד לקיום התנאי.
כן, ניתן לערער על צוואה שאושרה אם ישנן ראיות חדשות המצביעות על כך שהצוואה זויפה או שאינה תקפה.
כדי להבטיח שהצוואה תהיה תקפה, חשוב לערוך אותה בפני עורך דין המתמחה בצוואות ולהקפיד על כל הדרישות החוקיות, כולל חתימות עדים במידת הצורך.
אם לא נמצאה צוואה לאחר מות המוריש, הירושה תתחלק על פי דיני הירושה הקבועים בחוק, המפרטים מי הם היורשים החוקיים וכיצד מתחלק הרכוש ביניהם.
צוואה בעדים נערכת בנוכחות שני עדים החותמים עליה יחד עם המוריש. צוואה נוטריונית נערכת בפני נוטריון, והיא בעלת תוקף משפטי חזק יותר בשל מעמדו של הנוטריון.
אם הצוואה המקורית נאבדת או נהרסת, יש להוכיח לבית המשפט את קיומה ותוכנה, לרוב באמצעות עדים או עותקים נוספים אם קיימים. מומלץ לשמור על הצוואה במקום בטוח וליידע את היורשים על מיקומה.
עורך דין לצוואות – עודד וולף בעל ניסיון רב
עורך דין לענייני משפחה – עודד וולף, מוביל בייצוג בהליכי גירושים, ייצוג בענייני מזונות, ייצוג יורשים ומתמחה בעריכת צוואות, ירושות, הסכמי ממון, הסכמי גירושים וייפוי כוח מתמשך.
מעבר לידע והניסיון המקצועי בעולמות המשפט, עו"ד עודד וולף, מביא אתו ראיה אנושית ומקצועית רחבה המייצרת ערך מוסף ומשמעותי לכל לקוחותיו בתחום דיני המשפחה. מוזמנים ליצור קשר לשיחת ייעוץ ללא התחייבות ובגובה העיניים.
כל הזכויות שמורות למשרד עורכי דין – עודד וולף
המידע הנ"ל אינו מהווה ייעוץ משפטי, ומומלץ להיוועץ עם איש מקצוע מתאים לפני ביצוע כל פעולה.